Czy warto założyć przydomową oczyszczalnię ścieków?

ów, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi, oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego (Dz.U. z 2006 r. nr 137, poz. 984)1. Zgodnie z § 11 ust. 5 rozporządzenia, ścieki poc

Czy warto założyć przydomową oczyszczalnię ścieków?

Kwestia prawa (za wikipedią):

Problem unieszkodliwiania ścieków odprowadzanych z domów regulowany jest rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 24 lipca 2006 r. w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi, oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego (Dz.U. z 2006 r. nr 137, poz. 984)1. Zgodnie z § 11 ust. 5 rozporządzenia, ścieki pochodzące z gospodarstwa domowego mogą zostać odprowadzone do ziemi w granicach gruntu będącego własnością wprowadzającego, przy zachowaniu następujących warunków:

ilość ścieków nie przekracza 5 m?/dobę,
BZT5 ścieków jest zredukowane o co najmniej 20% a zawartość zawiesin ogólnych o 50% w wyniku wstępnego oczyszczenia,
miejsce wprowadzania ścieków oddziela od poziomu wodonośnego warstwa gruntu miąższości co najmniej 1,5 metra.
Dodatkowymi kryteriami są kryteria związane z terenami dla których nie ma miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. O możliwości powstania oczyszczalni stanowią wtedy również przepisy szczególne, między innymi te z zakresu ochrony środowiska. Uniemożliwiają one budowę oczyszczalni na:

obszarach objętych ochroną (parki krajobrazowe, strefy ochronnych ujęć wody)
obszary zagrożone powodziami
obszary narażone na zalewanie wodami opadowymi


O czystości w przemyśle spożywczym

Przemysł spożywczy jest szczególny, ponieważ jakiekolwiek zaniedbania dotyczące higieny i czystości w tym segmencie mogą być bardzo groźne dla ludzi. Z tego powodu używa się specjalnych środków, dedykowanych do przemysłu spożywczego. Ich zadaniem jest nie tylko dokładne czyszczenie powierzchni, czy też urządzeń, powinny być również antybakteryjne. Reżim sanitarny w zakładach produkujących żywność powinien być zachowany. Na szczęście takie miejsca podlegają częstym kontrolom, a uchybienia zdarzają się rzadko.


Mniej wody z kranu

Woda jest bardzo ważnym surowcem, także w sensie dosłownym. Każdego roku ceny rosną, najwyższe są w miastach, gdzie ciepła woda jest wyjątkowo droga. Wiemy, że nikt nie zrezygnuje z kąpieli. Można używać prysznica, ale kontrolujmy co jakiś czas stan baterii - zakamieniała spowoduje, że wody poleci z prysznica mniej, co nie znaczy, że zużyjemy jej mniej. Warto także zwrócić uwagę na to, czy nasza słuchawka (lub bateria do wanny) ma perlator. Dzięki niemu ciśnienie wody będzie wysokie, ale popłynie jej mniej. Dużo wody marnujemy, czekając aż poleci nam ciepła. Niestety, w większości wypadków nie można nic na to poradzić.